Locatie Kloostervelden

Sterksel bedekt het meest oostelijke puntje van de gemeente Heeze-Leende en zo´n 1350 inwoners hebben er hun thuis. De kleine kern beslaat een schitterend, landelijk gebied en staat ondanks zijn bescheiden omvang bol van bezienswaardigheden.

Kloostervelden grenst aan de Albertlaan in het buitengebied van Sterksel. Het leefgebied blinkt uit in landelijke schoonheid, voelt aan als een park en is ingebed in een typisch Brabants panorama. Landelijk wonen dus, op maximaal twintig minuten fietsen van Heeze en Leende en half uurtje met de auto of het openbaar vervoer van Eindhoven.

Gemeente Heeze-Leende (15.000 inwoners) is sfeervol en bovenal veilig. Of u nu voor rust kiest of juist voor actie, er is ruimte voor elk moment. Lekker winkelen, een potje hockey of uit eten met vrienden. Heeze-Leende is een heerlijke plek om te wonen, te werken en te ‘zijn’. De authentieke, Brabantse gemoedelijkheid is op elke straathoek voelbaar. Het is een plek met karakter en fundament. Een dorp waar u (op) kunt bouwen.

Daarnaast wordt Providentia in de toekomst zelf verrijkt met nieuwe faciliteiten. Kortom, alles wat u nodig hebt, is heel dichtbij!

Virtuele Tour

Hiernaast kunt u de in aanbouw zijnde wijk Kloostervelden vanuit de lucht verkennen, er virtueel doorheen lopen en de prachtige omgeving bekijken. Klik op de afbeelding.

Fasering

De koopwoningen variëren van starterswoningen tot tweekappers en van patiowoningen tot vrije kavels. De kaart hiernaast geeft een overzicht van waar de verschillende fases op het terrein gebouwd zullen worden. Heeft u interesse in een van de woningen of vrije kavels, neem dan contact op met de makelaar.

Fase-plan

Geschiedenis

Achter de ontwikkeling van Kloostervelden schuilt een portie geschiedenis uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. In die tijdsruimte groeide het inzicht dat mensen met een beperking of handicap – fysiek of verstandelijk – ook actief kunnen deelnemen aan de samenleving. De heersende tendens karakteriseerde zorginstellingen als concentraties van mensen met een beperking, veelal buiten de samenleving, op letterlijk gesloten terrein. Beschutting en nadruk op de beperkingen die uit de handicap voortvloeiden waren uitgangspunten voor de zorgverlening en de inrichting van gebouwen en terreinen in ruime zin.

De opvattingen veranderden in de laatste decennia naar een visie waarin niet de beperkingen, maar juist de mogelijkheden van de cliënten centraal stonden. ‘Zorgen voor’ veranderde geleidelijk naar ‘ondersteunen bij’ in de inrichting van het leven met een beperking.

Bij deze opvatting hoort ook een wijze van huisvesting en gebruik van maatschappelijke voorzieningen zoals die voor alle burgers gemeengoed zijn. Integratie in de samenleving vormt daarbij het streven; huisvesting in gewone woonwijken een noodzakelijke voorwaarde. In die periode zijn veel kleinschalige (woon-)voorzieningen buiten de instellingsterreinen tot stand gebracht waarin voormalige instellingsbewoners een nieuwe leefplek vonden.

De samenleving als geheel is gebaat bij omgekeerde integratie. Instellingsterreinen bieden verrassend veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige, vaak in het groen gelegen woonwijken. De cliënten en de nieuwe bewoners van deze buurten kunnen rekenen op een veilige omgeving, een voortreffelijke woonkwaliteit en eersteklas voorzieningen, ook op het gebied van zorg- en welzijnsdiensten.

Zorgwoningen – Omgekeerde integratie

Met een gemiddelde leeftijd van zo’n 46 jaar zijn de bestaande zorgpaviljoens op het voormalig instellingsterrein Providentia aan het einde van hun levensduur gekomen. Door het concept van omgekeerde integratie te combineren met nieuwbouw van zorgwoningen ter vervanging van de bestaande paviljoens wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Waarbij door de komst van nieuwe bewoners de gewenste levendigheid en gezelligheid kan ontstaan. Het beleven van het ‘gewone’ dorpse leven waarbij ontmoetingen als vanzelf ontstaan wordt mede hierdoor weer mogelijk voor de huidige bewoners van de zorgwoningen.

Zorgwoningen: omgekeerde integratie

zorgwoningDe zorggebouwen bieden huisvesting in een grote variatie aan woonvormen, van zelfstandige studio’s tot groepswoningen. De woningen zijn van alle moderne snufjes voorzien waarmee optimaal ingespeeld wordt op de behoeften van de doelgroep.
Architect Satijnplus uit Born tekende zowel voor het ontwerp van de gebouwen als voor het stedenbouwkundig plan. Zij bedachten een opzet die een kleinschalige en dorpse uitstraling heeft.
Architecte Sandra Pustjens: ”De woongemeenschap Providentia wordt de komende jaren herontwikkeld tot een levendige woonwijk waarin mensen met en zonder (verstandelijke) beperkingen samen kunnen optrekken. Het is onze opgave om hiervoor de ideale omstandigheden te creëren. Er is dan ook naast aandacht voor de nieuwe woningen en het profiel van hun toekomstige bewoners vooral aandacht voor de omgeving. Want juist in die omgeving kunnen ontmoetingen tussen huidige en nieuwe bewoners plaatsvinden. De omgeving nodigt uit om te verblijven, een wandeling te maken en mensen te ontmoeten. De omgeving vormt het verbindend element tussen de verschillende functies op het terrein en leidt op een natuurlijke wijze naar de kern van de nieuwe woonwijk.”
De 1e fase zorgwoningen is inmiddels in gebruik. Het plan om optimaal invulling te geven aan omgekeerde integratie is gerealiseerd als de 2e fase gereed is.
De architect is wederom Satijnplus Architecten uit Born. Met de uitgangspunten van Kempenhaeghe om kleinschalige woningen in een groter verband te realiseren, is Satijnplus er samen met CRA Vastgoed (ontwikkelaar VB Groep) ook hier weer in geslaagd om de gebouwen de  uitstraling van reguliere woningen mee te geven.

Klooster

Bij de start van het nieuwbouwplan is behoud van het monumentale klooster altijd het uitgangspunt geweest. Nu komt steeds duidelijker op het netvlies welke functies naar verwachting ondergebracht gaan worden in het klooster dat ‘Providentia’ blijft heten. Om structuur te geven aan de plannen is het klooster verdeeld in vier bouwdelen: A, B C en D.

Delen A + C – (begane grond) Dagbestedingslokalen
Op de begane grond van bouwdeel A en C is het de bedoeling dat er zo’n dertien dagbestedingslokalen komen, waaronder een ‘ontwikkelingsgericht lokaal’ met computers en een leeshoek en een lokaal waar activiteitenbegeleiders met bewoners belevingsgerichte kook- en bakactiviteiten gaan invullen. Proeven, ruiken, zien, en voelen horen daarbij. Het is het plan om op kleine schaal producten te gaan verkopen in het winkeltje dat voorzien is in bouwdeel D, tegenover Kempro.

Deel D – Winkelconcept
Het is het idee om diverse nu al bestaande ‘winkelinitiatieven’ samen te voegen in één concept. ‘Werk aan de Winkel’, waar werkruimte en een winkeltje aan elkaar zijn gekoppeld in een lokaal van het Activiteitencentrum, is de basis voor dat concept. Nu al verkoopt ‘Werk aan de Winkel’ leuke cadeautjes die ter plekke zijn gemaakt door de huidige bewoners. In het winkeltje zijn ook producten te koop die gemaakt worden op andere dagbestedingslocaties, zoals op De Boerderij, bij De Boelakkers en de op De Plaetse. In bouwdeel D van het klooster krijgt ‘Werk aan de Winkel’ een centraler gelegen plek in de wijk. Het aanbod van de in de huidige kloostergang gelegen kledingwinkel ‘Modentia’ blijft bestaan. Deze winkel wordt uitgebreid met de linnenkamer zodat het labelen van kleding, verstelwerk, maatwerk of stomen ook vanuit de toonbank kan worden aangeboden.

Delen A + C (verdiepingen) – Kantoorruimtes, vergaderruimtes en gezondheidscentrum
Op de verdieping van gebouw A komen kantoorruimtes die bestaande kantoren aan de Spechtenlaan vervangen. Op de verdieping van gebouw C komen een gezondheidscentrum, vergaderruimtes en een ruimte voor de vrijwilligers die verbonden zijn aan Kempenhaeghe.

Deel D – Horeca en baklokaal
In bouwdeel deel D worden de Ten Braeckezaal en De Proeverij in de plannen ‘omgetoverd’ tot een eigentijdse horecagelegenheid. Daarvoor is in samenwerking met horeca-adviesbureau Vijverborgh een mooi plan gesmeed waarin ruimte is voor twee ‘sferen’: een brasserie en een lunchrestaurant. Het lunchrestaurant krijgt een zogeheten ‘free-flow-balie’ (een sfeervol zelfbedieningsbuffet). Omdat het lunchrestaurant de functie van bedrijfsrestaurant blijft houden, mag er ook zelf meegebracht brood worden genuttigd. De brasserie presenteert een à la carte menu en bijvoorbeeld koffie met gebak. Nieuw is een baklokaal waar bewoners van Kempenhaeghe bij wijze van dagbesteding onder leiding van gekwalificeerde bakkers brood, gebak, koekjes, cake, quiche et cetera gaan maken voor zowel het lunchrestaurant/de brasserie als voor verkoop.

Deel B – Kapel
Bouwdeel B is de kapel, deze blijft bestaan in de huidige functie.

De rijke historie van Providentia in een overzicht

Het behoud van het klooster is gewenst, mede omdat het een rijke historie heeft.
Hierbij een overzicht van de belangrijkste jaartallen:

1919 Broeders van H. Joseph in Heerlen besluiten in Sterksel een terrein te kopen voor de stichting van een nieuw verpleeghuis voor epileptici.

1925 De eerste steen van het klooster dat uiteindelijk Huize Providentia gaat heten, wordt gelegd. Opschrift van deze steen luidt: Sub tutela divinae Providentiae 1925, wat zoveel betekent als ‘Onder bescherming van de goddelijke voorzienigheid’.

1927 Huize Providentia is klaar. 13 broeders en 50 patiënten nemen hun intrek in het riante gebouw. De medische verzorging wordt toevertrouwd aan dokter Kwisthout uit Heeze. De kosten voor verpleging bedragen per patiënt 1 gulden per dag, alles inbegrepen.

1933 Op basis van de gedachte dat de behandeling van epilepsie het beste op jonge leeftijd kan starten, worden de eerste kinderen opgenomen.

1937 Officiële opening van de BLO-school op Providentia. 28 kinderen krijgen les.

1942 Duitse officieren bevelen Providentia ‘sofort’ te ontruimen. De bewoners mogen alleen persoonlijke bezittingen meenemen. De kinderen gaan naar Huize St. Jozef in Heel en de oudere patiënten gaan naar Koningslust. De Duitsers bouwen een grote bunker naast het hoofdgebouw.

1944 Na de bevrijding van Sterksel nemen de Engelsen de bezetting van Providentia over en richten het in als hospitaal.

1946 Pas in 1946 wordt Huize Providentia vrijgegeven. Dr. Rutten – al in 1942 benoemd tot geneesheer-directeur – kan eindelijk zijn taak oppakken. Alle jonge broeders krijgen voortaan een opleiding tot verpleger.

1990 De broeders verlaten Providentia.

Voorzieningen

Wie woont op Providentia proeft van het genoeglijke leven op het platteland. De natuur, de gemoedelijkheid, de rust en ruimte. Toch wordt deze locatie zeker niet alleen een rurale idylle, weg van het moderne hectische bestaand van de stad. Wie hier woont doet dit met alle gemakken van de huidige tijd in een omgeving die je kent uit wervende brochures. Het Landleven anno nu. Wie kiest voor Providentia doet dit bewust. Verbondenheid en wederzijds respect staan centraal. Privacy is essentieel, maar bewoners vormen ook een gemeenschap , een buurt. Ze genieten van het landleven en van het contact met elkaar. En profiteren van een prachtige locatie, een comfortabele woning en aantrekkelijke voorzieningen.

De voorzieningen die op de locatie aanwezig zijn, zijn hieronder aangegeven:

Buitenvoorzieningen

Providentia voorziet in de nodige buitenvoorzieningen. Zo is er onder meer een mooi wandelpad (circa 1 km), een groot speelterrein, een kinderboerderij, picknickweide, een jeu de boulesbaan en een trapveldje. Er worden evenementen georganiseerd zoals de kleinschalige nostalgische kermis en het circus.

Kloostervoorzieningen
Het klooster Providentia straalt met haar schitterende oprijlaan en omliggende tuinen binnen de hele wijk het gevoel van nostalgie uit. Na de renovatie zal het klooster herbestemd worden voor kantoren, dagbesteding, vergaderzalen en medisch centrum. De kapel is nog steeds in gebruik voor kerkdiensten, maar zal ook opengesteld gaan worden voor rouw- en trouwdiensten en een podium te bieden aan concerten en lezingen. Ook voor de horeca is ruim plaats. Het klooster biedt voldoende ruimte voor activiteiten, heerlijke koffie met gebak, een lekkere lunch en gezonde maaltijd en natuurlijk in de zomer het beste terras van de regio. In de nieuw te realiseren winkeltjes zullen zelfgemaakte dagbestedingsproducten verkocht gaan worden. Aangezien in de omgeving schitterende ANWB-fietsroutes lopen, blijft ook de huidige fietsenmaker van groot belang. Mocht u een dokter, tandarts nodig hebben, dan hoeft u niet ver, maar kunt u hiervoor in het eigen medisch centrum terecht.

Overige voorzieningen
Ook de nieuwe buren kunnen straks komen sporten in ons fitnesscentrum. Daarnaast staan kunst en creativiteit bij ons hoog in het vaandel, onze cliënten werken in Atelier / galerie Kempro aan schilderen, keramiek, weven, papierscheppen e.d. Voor geïnteresseerden zijn er al ideeën om diverse creatieve activiteiten te organiseren. De kinderopvangorganisatie Qozie zal dagopvang en BSO gaan aanbieden, in eerste instantie in een tijdelijke locatie ter overbrugging, om vervolgens een definitieve locatie te realiseren.

Burgerinitiatief
Binnen de nieuwe wijk Kloostervelden willen wij het gemeenschapsgevoel en de dorpse sfeer van weleer graag samen terugvinden. Burgerinitiatief kan hier een goede bijdrage aan leveren. Hierbij kan gedacht worden aan belangen en interesses die een groep mensen samen delen, zoals; een moestuin, fruitbomenclub, biljartclub, autodelen e.d. Ook de oprichting van een buurtvereniging/ wijkraad draagt bij aan het saamhorigheidsgevoel. Daarnaast is binnen de “Kloostervelden” een wijkcoach aangesteld voor al uw vragen met betrekking tot het samen leven in deze bijzondere wijk. Tenslotte zijn wij altijd op zoek naar betrokken vrijwilligers op allerlei gebieden.

Sterksel
Het dorp Sterksel, waar de wijk Kloostervelden onderdeel van is, is een hechte en sfeervolle gemeente. Na afronding van de nieuwe wijk zal het dorp verdubbeld zijn in aantal woningen, wat natuurlijk een enorme verandering is voor de huidige bewoners. Tevens biedt het het dorp veel kansen en versterkt het behoud van de vele voorzieningen en initiatieven die er zijn. Het dorp heeft een basisschool, eigen buurtsupermarkt, cafe/snackbar, wijkcentrum Valentijn en dit in 5 minuten fietsen vanuit Kloostervelden. Op het virtueel dorpsplein www.sterksel.nu kunt u zien welke voorzieningen Sterksel nog meer te bieden heeft.

Makelaardij OLAV Veldhuizen
Kapelstraat 11
5591 HC Heeze
T 040 – 22 33 345
E info@makelaardijolav.nl